Gönderen Konu: BİBERON ÇÜRÜĞÜ  (Okunma sayısı 1269 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
BİBERON ÇÜRÜĞÜ
« : Şubat 03, 2008, 05:51:19 ÖS »

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

Biberon çürüğü nedir?

Biberon çürüğü, süt dişlerinin sürmesi ile birlikte özellikle üst çenedeki ön bölge kesici dişleri içine alan “yaygın çürük, rapmant çürük” olarak da bilinen özel bir çürük tipidir.
Sıklığı: %1-15 arasıda değişmektedir.

Etyolojisi (oluşum nedenleri): Biberonla şekerli, bisküvili, ballı veya pekmezli sütün bebeğe verilmesi, bu işlemin özellikle gece boyunca sürekli olarak tekrarlanması ilk sırayı almaktadır. Biberon çürüğü oldukça hızlı ilerleyen bir çürük tipi olmakla beraber anneler çoğu zaman bu dönemin farkına varılmayacak kadar kısa sürede gerçekleştiğini dile getirmektedirler. Bu hızlı ilerlemenin nedeni, bu dönemde dişlerin mine yapısının daha dirençsiz olması ve özellikle annelerin henüz fırçalamaya başlamak için “erken” olduğunun düşünülmesi sonucu oluşan yetersiz ağız bakımı olmaktadır.

Bu tip çürük lezyonlarının en belirgin özellikleri:
*Hızlı ilerleyen tipte olması,
*Özellikle üst kesici dişlerden başlayarak üst süt azı ve alt süt azı dişlerinin etkilenmesi,
*İlerleyici özelliği olduğundan zaman içinde alt kesici dişleri de içine alabilmesidir.

Resim 1: İlerlemiş ve süt azı dişlerini de içine almış biberon çürüğü


Bakteriyel özellikleri:
Özellikle çürük yapıcı bakteri olarak tanımlanan mutans streptokokları denen mikroorganizmaların diş üzerinde birikmesi ile oluşan bu çürük tipinde diğer bakteriler de rol oynamaktadır. Bu bakterilerin özellikle anneden veya bakıcıdan bebeğe geçişi mümkün olabilmektedir.

Resim 2: Mutans streptokokları


Tedavisi mümkün müdür?
Biberon çürüklerinin tedavisi mümkündir ancak tahmin edebileceğiniz gibi oldukça zahmetli olabilmektedir. Tedavinin ilk aşamasında beslenme önerilerine diikat edilmesi ve çürüğe yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması gelmektedir. Ben sizlere “Bebeklik döneminde diş çürüklerinden koruyucu öneriler” konulu yazımda bu konuda gereken bilgileri aktarmaya çalıştım. İkinci aşamda ise annenin/bakıcının ağız-diş sağlığının düzeltilmesi önem taşımaktadır. Bunlardan sonra etkilenen ön kesici dişlerin restorasyon işlemleri gerçekleştirilmektedir. (Bkz.Anneden bebeğe bakteri geçişi olur mu?)
Tedavi aşamasını geçmiş olan çürük lezyonlu dişler alttaki kalıcı dişin germi röntgen ile kontrol edilerek çekilebilmektedir. Bu dönemde çocuğun tedavi için kooperasyonu büyük önem taşımaktadır. Oldukça küçük yaşlarda gerçekleştirilen bu tedavilerin başarı şansı bu açıdan her zaman çok yüksek olmayabilmektedir. Her zaman koruyucu ve önleyici tedaviler daha ucuz, daha etkin ve daha kolaydır. Bu yüzden çürük oluşmadan önce alacağımız önlemler ile bütün bunların önüne geçebilmeyi hedeflemekteyiz.

Ayrıca bu konu ile ilgili olarak takip edebileceğiniz bilgilendirme yazılarım için,
Bakınız:
Süt dişleri neden önemlidir?
Çocuklarda beslenme-çürük ilişkisi ve beslenme önerileri
Anneden bebeğe bakteri geçişi olur mu?
Bebeklik döneminde diş çürüklerinden koruyucu öneriler


Hepinize çok sevgiler ve sağlıklı günler diliyorum.


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..