ByKuS.OrG

SAĞLIK => Sağlık => Çocuk Sağlığı => Konuyu başlatan: Gamzeli - Şubat 27, 2008, 12:39:37 ÖÖ

Başlık: Sağlıksız beslenme çocukta astım nedeni
Gönderen: Gamzeli - Şubat 27, 2008, 12:39:37 ÖÖ
Sağlıksız beslenme çocukta astım nedeni


 
 
Astımlı çocukların sayısındaki hızlı artışın nedenlerini araştıran İngiliz bilim adamları sürpriz bir sonuçla karşılaştı: Suçlu fast food türü yiyecekler. Avrupa’da en yaygın çocuk hastalığı olan astımdaki artışın beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Hamburger, bisküvi, cips kültürünün çocukların meyve ve sebze yeme alışkanlıklarını ortadan kaldırdığı, astım vakalarının da buna bağlı olarak arttığı saptandı.

İskoç araştırmacıların bulgularına göre, abur cuburla beslenen, yeterli miktarda sebze, meyve yemeyen, vitamin ve mineral almayan çocukların solunum yolu enfeksiyonlarına, astıma yakalanma olasılığı diğer çocuklara oranla üç kat daha fazla.

Krizler ölümcül olabiliyor
İngiltere’de son on yılda, beş yaşından önce astıma yakalanan çocukların sayısı iki kat arttı. Yaklaşık her yedi çocuktan birinde astım görülüyor. Türkiye’de ise yaklaşık dört milyon kişinin astımlı olduğu, çocuklar arasında astım oranının yüzde 8 civarında bulunduğu tahmin ediliyor.

Çocuklarda solunum zorlanmalarına, öksürük nöbetlerine ve hırıltılı nefes almaya yol açan astım bazı durumlarda ölümcül krizlerle sonuçlanabiliyor. Haberi yayımlayan The Guardian gazetesinde yer alan bilgilere göre, İngiltere’de 1997 yılında 1500 kişi bu tür krizler sonucu yaşamını yitirdi.

Genetik bozukluğu tetikliyor
Doktorlar uzun süredir beslenme bozukluklarının astıma yol açtığını biliyordu. Yeni bir araştırma yeterli miktarda sebze ve süt tüketmeyen, E vitamini almayan çocukların astıma yakalanma riskinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Aberdeen Üniversitesi Çevre Sağlığı Bölümü’nden bir Profesör yönetiminde yapılan araştırmada, Suudi Arabistan’da geleneksel yaşam biçimini sürdüren ve Batılı yaşam standartlarına uygun yaşayan iki ayrı topluluk incelendi. Araştırmacılar, petrolün getirdiği zenginlik sayesinde yaklaşık otuz yıldır tamamen Batılı yaşam biçimini benimseyen Cidde’nin çocuklarıyla kırsal kesimde yaşayan çocukların beslenme alışkanlıklarında büyük farklılıklar olduğunu saptadı. İncelenen 12 yaşındaki 300 çocuğun 100’ü astım semptomları (belirtileri) gösterenlerden 200’ü ise sağlıklılardan seçildi. Bu çocukların aileleri ve alerjik özellikleri değerlendirildikten sonra fast food ile beslenenlerin diğerlerine oranla astıma yakalanma riskinin üç kat daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Buna karşın yeterli meyve, sebze, lifli gıda, E vitamini alan çocukların bu riskten uzaklaştıkları belirlendi.

Bulguları değerlendiren Profesör, özellikle genetik açıdan astıma eğilimli bireylerde beslenmenin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. “ Beslenmenin hamilelik dönemindeki önemini de yeniden hatırlamış olduk. Çünkü bireyi alerjilere karşı koruyan bağışıklık sistemi bu dönemde oluşuyor.