Gönderen Konu: Kim ne kadar zayıflamalı?  (Okunma sayısı 2103 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Kim ne kadar zayıflamalı?
« : Mayıs 22, 2009, 06:09:35 ÖS »

Kim ne kadar zayıflamalı?



Zayıflamak uğruna sağlık ve estetik açıdan son derece yanlış diyetler yapılıyor.Kulaktan dolma bilgilere eklenen, manken gibi olma hevesi en çok gençlerimizi etkiliyor...

Sağlıklı zayıflamada varılmak istenen hedef kilo bireylerin varmayı düşündükleri düşük kilolar değildir. Bilimin kabul ettiği 'Vücut kitle indeksi' denen metotla yapılan ölçüm değeri olmalıdır. Bilinmesi gereken şey aslında ideal görünümün, estetik görünümün veya sağlıklı olmanın çok zayıf olmakla aynı şey olmadığıdır. VKİ 20'nin altında olması sağlık ve estetik açısından iyi değildir.

Vücut kitle indeksi, ağırlığın boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Bulunan değer 20-24.9 arasında ise bu normaldir. Maalesef pek çok insan vücut kitle indeksinin 20'nin altında olacağı kilolara için çaba gösteriyor.

Meslek hayatımda hastaların bu tür baskılarına sık uğruyorum ve onları ikna etmek için büyük çaba harcıyorum. Bilinmesi gereken şey aslında ideal görünümün, estetik görünümün veya sağlıklı olmanın çok zayıf olmakla aynı şey olmadığıdır. VKİ 20'nin altında olması sağlık ve estetik açısından iyi değildir.

GENÇ KIZLAR VE HANIMLAR DİKKAT

KANSIZLIK


 En sık olarak yeterli kırmızı et ve yeşil sebzelerde bulunan demirin yeterince alınmamasına bağlı olarak demir eksikliği anemisi ortaya çıkmakta ve bunun sonucunda bu kansızlık tüm vücut işleyişini bozarak baş ağrısı, halsizlik, düşük tansiyon, dikkatsizlik, derslerde başarısızlık, yorgunluk, egzersizlere dayanıksızlık ve hatta egzersiz yaparken beyin veya kalp hücrelerine yeterli oksijen taşınamamasına bağlı tehlikeli durumlara (bayılma, kalp krizi) neden olabilmektedir. Kansızlık ciddiye alınması gereken durumdur, buna yol açan yanlış beslenmeden kaçınmak gerekir.

SAÇ DÖKÜLMESİ

Bilinçsizle yapılan diyetler sırasında vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmesine oldukça sık rastlanır.

ADET DÜZENSİZLİĞİ

 Yıllardır altını çizerek söylediğimiz genç kızların ve hanımların yanlış duyumlarla kolesterolden kaçmak adına kırmızı et, karaciğer gibi gıdaları hiç tüketmemeleri bazen adet düzensizlikleri veya adet görememeye sebep olabilmektedir. Zira kolesterol vücutta özellikle cinsiyet hormonlarının yapımında gereklidir.

METABOLİZMA HIZININ DÜŞMESİ

Gün boyunca aç kalmak veya öğün atlama sonucu bireylerin metabolizma hızlarının düşmesidir. Buna bağlı olarak hem kilo verme zorlaşmakta hem de verilen kilolar hızla geri alınmaktadır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAFİYETİ


Yanlış yapılan diyet uygulamalarının bir diğer ve önemli zararı da bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Burada üzerinde durulması gereken en önemli nokta yeterli ve kıymetli protein alınmasıdır. Vücut bağışıklık sistemi için en önemli protein kaynakları olarak hayvansal proteinleri gösteriyoruz.

Her ne kadar baklagillerde protein içeriğinden zengin olsa da bağışıklık sistemi ve kasların yapısına giren amino asit adı verilen protein birimlerinin bazılarını ancak hayvansal proteinlerden almak mümkün olmaktadır. Yani yağsız kırmızı et, tavuk göğüs eti, balık, yoğurt, süt ve yumurta çeşitleri yeterli miktarda ve her gün alınmalıdır. Bağışıklık sistemi zafiyeti en basit grip türü enfeksiyonlarından daha ciddi hastalıklara kadar davetiye çıkarabilmektedir.

ALIŞVERiŞ LiSTEM

Soğan, mantar, domates, çarliston biber, lahana, kabak, brokoli, ıspanak, nane, fesleğen, zencefil.

KAHVALTI: Çoban ekmeği, salatalık (istenirse), açık şekersiz çay.

30 gr. beyaz peynir, 3 adet çero domates,1 adet çarliston biber, 1 yumurta. Beyaz peyniri ezin, domates ve biberleri küçük parçalara ayırın içine yumurtayı katıp çırpın, nane ekleyin. Hazırladığınız karışımı 1 dilim çavdar ekmeği üzerine sürerek ızgarada kızartın.

ARA: 4 bardak ılık su. Yağsız sütlü kahve.

ÖĞLEN:
400 gr. light yoğurt üzerine 1 çay kaşığı zencefil, sebze demeti, yağsız yeşil salata.

Sebze demeti: Lahana, kabak, brokoli, ıspanak, domates ve soğanı birlikte buharda pişirin yahut haşlayın. Pişirdiğiniz sebzelerin üzerine nane ve fesleğen ilave edin. Yağsız sütlü kahve, 3 adet diyet bisküvi.

AKŞAM: Mantarlı patlıcan, 1 kase light yoğurttan cacık (yağsız), 1 çorba kaşığı bulgur pilavı.

Mantarlı patlıcan: 1 adet küçük boy soğanı yağsız teflon tavada çevirin. Üzerine 1 adet küçük boy domatesi rendeleyin mantarları ilave ederek birlikte pişirin. Diğer tarafta 1 adet patlıcanı ızgarada közleyin. Közlenen patlıcanı ayıklayın bir tabağa alın. Üzerine mantarlı karışımı ilave edin.

GECE:
1 adet orta boy yeşil elmayı rendeleyin üzerine 1 çay kaşığı zencefil serpin.

GÜNÜN MUCİZESİ: REZENE

Gaz söktürücüdür, sindirim sorunlarında etkilidir. Öksürükte balgam söktürücü olarak etki eder. Bebeklerin gaz sorunlarını gidermek için kullanılır. Aynı zamanda rahatlatıcı, sakinleştirici görev yapan rezene protein ve yağ bakımından zengin bir bitkidir. Çay olarak demlenerek tüketimi rahatlatıcıdır.


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..