ByKuS.OrG

TEKNOLOJİK BÖLÜM => Bilgisayar Dünyası => Donanım => Konuyu başlatan: AnGeL54 - Haziran 04, 2009, 10:18:13 ÖS

Başlık: Donanım Sürücülerinizi Zahmetsizce Yedekleyin!
Gönderen: AnGeL54 - Haziran 04, 2009, 10:18:13 ÖS
Bilirsiniz ki bir süreden sonra Windows tabiri yerindeyse şişmeye başlar. Bu süre, sizin kullanımınıza göre uzun da olabilir kısa da. Windows'u tekrar hayata döndürmek için uygulanan aslında uygulanması gereken en son fakat etkinlik bakımından en garantilisi, format atmaktır. Eğer orta düzey bir performans sunabilecek donanımda bir bilgisayarınız varsa, format atma süresi ortalama 40-50 dakika sürmektedir ve bu nedenle benzer problemlerin çözümü için en fazla uygulanan yöntem daima format atmaktır. Hatta bu sıkıntınızı halk arasında "bilgisayarcı" tabiri yakıştırılan bir yakınınıza, arkadaşınıza v.b. danıştığınızda, kimi zaman şakayla karışık (ki her şakada bir gerçek payı vardır) aldığınız yanıt yine format atmaya dayalıdır. Ama bu kişilere "Peki format attıktan sonra modemimi, ekran kartımı v.b. Windows otomatik tanıyacak değil mi" sorusunu yönelttiğinizde alacağınız yanıtların %80'i "evet" olacaktır. Fakat çoğunlukla olduğumu gibi Windows modeminizi otomatik olarak tanımayacak ve sizden sürücüsünü isteyecektir. Siz de deneyimsiz bir bilgisayar kullanıcısıysanız ya başınız ya da cebiniz yanacaktır :)

Sanırım üstteki giriş paragrafında ileride karşılaşacağınız problemi yeterince açık bir şekilde açıklayabildim. Evet aslında şu an kafanızdan "peki ne anlatmaya çalışıyorsun" sorusu geçiyor olacaktır. Anlatmak istediğim windows'un donanımlarınızı tanıyacaktır diye beklemenize ya da kendinizi riske atmanız gerek yok. Çözüm burada ;)

Eminim bana yönelteceğiniz bir diğer "ama ben bilgisayarı sadece açıp kapatmayı biliyorum. Çok tecrübesizim" sorusu da olacaktır. Herkes için değil ama bazılarınız illa bunu bana yöneltecektir. Bu guruba yanıtım ise, bilgisayarı yeni dahi almış olsanız, işletim sistemi yüklü ve tüm donanım tanıtılmış şekilde geleceği ve format attıktan sonra başınızın ağrıyacağıdır. Yani benim size alttaki yazılımların kullanımını kavratabilmem için bilgisayarı açıp, kapatmayı, yazılım kurmayı bilmeniz yeterli :) Şimdi lafı daha fazla uzatmadan, ve hazır bir masal edasıyla yazdığım şu satırlara sizi bağlamışken hemen konumuza dönelim :)

Sizler iki güzel yazılım paylaşacağım. Özellikle ikisi de bedava. Yazılımların tek amacı, bilgisayarınıza bağlı tüm donanımların sürücülerini bir klasör altında kategorize ederek yedeklemek. Böylece format atmadan önce sürücülerin yer aldığı klasörü yedekleyerek, formattan hemen sonra sürücü yükletmelerini bu klasör içerisinden yaptırmak. CD tak- CD çıkar, CD tak- CD çıkar ile uğraşmadan çabucak tüm donanımızı tanıtacaksınız ;)

Driver Collector
Yazılımlarımızdan ilki sadece ama sadece 72KB boyutundaki Driver Collector.
(http://www.pclabs.com.tr/sw/guides/3rd/driver-backup/resimler/D_B_1.jpg)
Üstteki resimden incelerseniz sol tarafta donanım kategorileri listeleniyor. Bunları sırayla seçiyoruz ve sağ taraftaki üst çerçeve içerisinde o kategoriye ait ve sizin bilgisayarınıza bağlı olan donanımlar listeleniyor. Buradaki donanım ismi üstüne tıkladığınızda ise hemen altındaki çerçeve içerisinde ilgili donanım sürücü bilgileri veriliyor.

Yedekleme adımlarımız çok basit. Önce sol taraftaki ilk kategoriyi seçerek başlıyoruz ve sonrasında sağ üstteki çerçeve içerisindeki donanım ismini seçerek alttaki "Copy Files" düğmesine basıyoruz. Bu işlemi her kategori için ve kategori altındaki her donanım için gerçekleştiriyoruz. Bazı kategorilerin altında donanım listelenmeyebilir. Örneği "Printer" kategorisine tıkladınız ve sağ üst çerçeve içerisinde hiçbir donanım listelenmediyse bunun iki açıklaması yapılabilir. Birinci bilgisayarınıza bağlı bir yazıcı yoktur, ikincisi ise görünmesi için yazıcı almanız gerektiğidir :)

Kopyalama işlemini başlattıktan sonra bir müddet bekliyoruz. Zira bu zaman dilimi içerisinde ilgili donanımın sürücüleri sabit diskiniz içerisinde aranacak ve bulunduktan sonra yedekleme dizini altına yüklenecektir.

(http://www.pclabs.com.tr/sw/guides/3rd/driver-backup/resimler/D_B_2.jpg)
Her bir donanım sürücüsü için yedekleme işlemi sona erdikten sonra üstteki ekrandaki gibi bir uyarı mesajı ile karşılaşacaksınız. Bu mesajı tamam dedikten sonra geçebilir ve bir diğer donanım sürücüsünün yedeklemesine başlayabilirsiniz.

Unutmadan! Yedeklenen sürücüler "C:Driver Collector" dizini altına donanım adını içeren klasörler altına kopyalanmaktadır.



Double Driver
Bu seferki yazılımız kesinlikle Driver Collector'dan daha üstün bir yapıya sahip. Çünkü Double Driver sürücüleri sadece yedeklemiyor, yedeklediğiniz sürücüleri tekrar Windows altına geri yükleyebiliyor :) Double Driver, Driver Collector'ın aksine bir kurulum paketi içeriyor. Bu yüzden öncelikle kurulum işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor.
(http://www.pclabs.com.tr/sw/guides/3rd/driver-backup/resimler/D_D_1.jpg)

Yazılımı çalıştırdıktan sonra üstteki gibi boş liste ile karşılaşacaksınız. Yazılımın üst menüsünde yer alan "Scan" düğmesine basarak Windows altında yüklü olan tüm donanım sürücülerinin listesini alabilirsiniz.

(http://www.pclabs.com.tr/sw/guides/3rd/driver-backup/resimler/D_D_2.jpg)
Artık Windows altına yüklü olan tüm sürücüleri buldunuz. İsterseniz "Save" düğmesi ile bu listenin txt (metin dosyası) formatında yedeğini alabilirsiniz. Ya da "Print" düğmesine basarak listenin çıktısını da alabilirsiniz. Asıl bize lazım olan "Backup" düğmesi. Yedeklemeyi başlatmak için bu düğmeye basıyoruz ve alttaki ekranda gördüğümüz gibi bir pencere bizleri karşılıyor.

(http://www.pclabs.com.tr/sw/guides/3rd/driver-backup/resimler/D_D_3.jpg)
"Destination" başlığı altındaki "Browse" düğmesine basarak, yedeklemenin yapılacağı dizini seçiyoruz. "All drivers" ve "Selected Drivers" dediği ise, "Tüm sürücülerin" ve "Seçili Sürücülerin" yedeklemelerinin yapılacağıdır. En alttaki seçme kutusu işaretlediğinizde ise yedekleme bittikten sonra, yedeklemenin yapıldığı dizin tarayıcı aracılığı ile görüntülenecektir. Tüm ayarlamalarımızı yaptıktan sonra "OK" düğmesine basarak yedekleme işlemini başlatıyoruz.

(http://www.pclabs.com.tr/sw/guides/3rd/driver-backup/resimler/D_D_4.jpg)
Kimi sürücülerin yedekleme aşamasında üstteki hatayı alabilirsiniz. Bu, sürücünün yedeklenemediği anlamına gelir. Bu tarz uyarı pencerelerini onaylamanız yeterli, yedekleme devam edecektir.

(http://www.pclabs.com.tr/sw/guides/3rd/driver-backup/resimler/yedek_dizin.jpg)
Üstteki ekranda yedeklemenin yapıldığı klasörü görüyorsunuz. Neredeyse tüm donanım sürücüleri yedeklenmiş durumda :)

Double Drivre ile geri yüklemede yapabilirsiniz demiştik. Diyelim ki format attınız ve sonrasında yedeklerin bulunduğu klasörü sabit diskinize tekrar kopyaladınız. "Restore" düğmesine basarak yedeklerin bulunduğu dizin ve oradan da donanım ismini içeren klasör içerisine girerek formatı "inf" olan dosyayı seçmelisiniz. Sürücü Windows altına yüklenecektir. Etkisini görmek içinse tüm sürücüleri yükledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.






Başlık: Ynt: Donanım Sürücülerinizi Zahmetsizce Yedekleyin!
Gönderen: Fatih - Haziran 06, 2009, 10:42:50 ÖS
Driver Genius Pro yazılımını tek geçerim :)
Başlık: Ynt: Donanım Sürücülerinizi Zahmetsizce Yedekleyin!
Gönderen: teknikWEP - Haziran 08, 2009, 04:31:47 ÖS
drivermax programı ile zahmetsizce yedekleyip sonra tekrar aynı pro ile yükleyebilirsiniz 


urlsi

www.gezginler.net/modules/mydownloads/singlefile.php?download=drivermax&lid=6034