ByKuS.OrG

GENEL => ENGELLİ BAKIŞ => Engelli Haber => Konuyu başlatan: Gamzeli - Ocak 06, 2009, 07:50:07 ÖS

Başlık: Engelliler için alternatif bilgisayar kullanım sistemi
Gönderen: Gamzeli - Ocak 06, 2009, 07:50:07 ÖS
Engelliler için alternatif bilgisayar kullanım sistemi

(http://hardwaremania.com/news/wp-content/uploads/2008/12/kavakli-virtual-reality.jpg)

Sydney Macquarie Universitesi’nin Sanal ve İnteraktif Simülasyon Bölümü‘nde (dünya üniversitelerinde böyle bölümler de var) yapılan çalışmalarda, engelli bilgisayar kullanıcılarının hareket algılama sistemleri yardımıyla daha kolay bilgisayar kullanmaları amaçlanıyor. Sistem, vücut pozisyonlarının yanında veri eldivenlerini gibi giriş aygıtlarını da kapsıyor.

Hareket algılama, Azınlık Raporu (Tom Cruise) ve yeni çekilen Dünyanın Durduğu Gün (Keanu Reeves) gibi B-Tipi filmlerde karşımıza çıkan, kullanıcının ekrana dokunmak yerine havada elleriyle verdiği komutlardan ibaret değil elbet.

Filmlerde bu etkileşim, havada asılı duran bir hologram ekran üzerinde yapılıyor. Hologramlar şimdiki teknoloji için henüz fazla pahalı olduğundan, engelli kullanıcılar için sıradan bilgisayarlara hareket algılama becerisinin kazandırılması daha uygun.

Aslında giriş aygıtları teknoloji oldukça doğru ilerliyor. Önce klavye vardı. Ardından fare geldi. Daha sonra light pen, dokunmatik ektran, multi-touch izledi. Şimdi ise harkete duyarlı aygıtlar, diğer adıyla “gesture recognition”.
Projenin sahiplerinden Dr. Manolya Kavaklı, klavye ve fare gibi standart giriş aygıtlarının çizim gibi doğal el hareketlerini tam olarak taklit edemediğini, ayrıca bu aygıtların ergonomik kullanım için ve engelli insanların kullanımı için tasarlanmış olmadıklarını belirtiyor:

“İki tür hareket algılama sistemi geliştirdik: DEsignin In virtual Reality (Sanal gerçeklikte tasarım)- DesIRe ve DRiving for Disabled (Engelliler için Sürüş) - DRive. DEsire, kullanıcının gerçek zamanlı simülatörleri ve diğer programları dinamik olarak kontrol edebilmesini sağlıyor. DRive ise el ve ayaklarını olmayan kişilerin omuz üzerine yerleştirilen yalnızca iki LED vasıtası ile araçlarını sürebilmelerini sağlıyor. Daha net hareketlerin algılanması için ise DataGlove adında bir veri eldiveni mevcut. ..”