ByKuS.OrG

SAĞLIK => Sağlık => Kadın Sağlığı => Konuyu başlatan: Gamzeli - Şubat 03, 2008, 12:40:26 ÖÖ

Başlık: 35'inden sonra hamile kalmak Mongolizm riskini artırıyor...
Gönderen: Gamzeli - Şubat 03, 2008, 12:40:26 ÖÖ
35'inden sonra hamile kalmak Mongolizm riskini artırıyor...

(http://www.milliyet.com.tr/extra/venus/kadinsagligi/ksag003/resim/sagkad32.jpg)

Özellikle çalışan kadınların annelik için ileri yaşları beklemesinin bazı riskler doğurduğuna dikkat çeken uzmanlar, geç yaşta hamileliklerde Down Sendromu (Mongolizm) başta olmak üzere bazı kromozomal bozuklukların görülme sıklığında artış olduğunu bildiriyor. Uzmanlar annelik için 20-35 arasının ideal yaş olduğunu belirtiyor.

 
Geç yaşta annelik çocukta Down Sendromu gibi kromozomal bozuklukların görülme sıklığını artırırken, annenin de sağlığını bozuyor. Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tolga Ergin, anne olmak için en ideal dönemin 20-35 yaş arası olduğunu bildirdi. Özellikle çalışan kadınlar arasında ileri yaşta anne olmanın giderek yaygınlaştığına işaret eden Ergin, yaş ilerledikçe çocuk ve anne için sağlık risklerinin de arttığına dikkat çekti.
Bebeği bekleyen riskler
Ergin, geç yaşta hamilelikte, çocukta kromozomal hastalıkların görülme riskinin arttığını bildirirken, "Geç yaşta hamileliklerde Down Sendromu (Mongolizm) başta olmak üzere bazı kromozomal bozuklukların görülme sıklığında önemli artışlar gözleniyor" dedi. Tolga Ergin, annede oluşan gebeliğe bağlı hastalıklar nedeniyle bebeğin erken doğurtulduğu durumlarda bebeğin erken doğumdan kaynaklanan risklere maruz kaldığını kaydetti.
Anneyi bekleyen riskler
Ergin ileri yaş gebeliklerin anne adayları açısından da birtakım riskler taşıdığını belirterek, bunlarda gebeliğe bağlı hipertansiyon, şeker hastalığı, peripartum kardiyomyopati (doğum öncesi ve sonrası dönemde gelişebilen kalp yetmezliği), doğum sonrası kanamalar, erken doğum, ölü doğum görülme oranın yüksek olduğunu bildirdi. Ergin, sezaryen oranındaki artışın da dikkati çeken başlıca problemler arasında olduğunu söyledi. Ergin, "Bu hastalar ileri yaş gebeliklerinde oluşabilecek problemler veya gebelik öncesi var olan hastalıklar yönünden yakından izlenmelidirler" dedi.