ByKuS.OrG

EĞİTİM => Kişisel Gelişim => Konuyu başlatan: merve35 - Nisan 17, 2009, 10:17:34 ÖS

Başlık: KAHKAHANIZ ORTALIĞI ÇINLATSIN, GÜLÜN GÜCÜNÜZ ARTSIN!
Gönderen: merve35 - Nisan 17, 2009, 10:17:34 ÖS
Kahkahayla gripten ya da kalp hastalıklarından korunmak mümkün... "Teröpatik mizah" yöntemi, mizah yoluyla tedaviyi amaçlıyor. Bu konuda eğitim de veren Amerikalı hemşire Patty Wooten, hastaları arasında palyaço kıyafetiyle dolaşıyor.

Gribi önlemek için gülün

Modern tıp, hastalıkların tedavisinde mizahtan da faydalanıyor. Bu konuda eğitim veren Amerikalı hemşire Patty Wooten "Hastalıktan korunmak için gülmeyi öğrenin" çağrısında bulunuyor.

Bol bol kahkaha atarak gribe ya da kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığınızı biliyor muydunuz? Hemen aklınıza, gerçek bir öyküden yola çıkılan ve Robin Williams''''''''ın bir palyaço-doktoru canlandırdığı "Patch Adams" filmi geldi, değil mi? Gülmenin sağlığa yaptığı olumlu etkiler, son yıllarda tıp dünyasında bu konuda yapılan çalışmaları da artırdı. 25 yıldan bu yana, mizahı kullanarak hastalıkları iyileştirme olarak tanımlanan "teröpatik mizah" ile ilgilenen ve bu konuda kitap da yazan ABD''''''''li hemşire Patty Wooten ile gülme ve sağlık üzerine konuştuk. Acıbadem Hastanesi hemşirelerine eğitim veren Wooten, bu ilişkiyi şöyle anlatıyor:

EĞİTİMİNİ ALDI

"Stres olduğu zaman vücudumuz kortizol salgılıyor. Yüksek kortizol sistemi bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Gülmek kortizol seviyesini azaltıyor. Maryland Üniversitesi''''''''nden Koruyucu Kalp Sağlığı Departmanı''''''''ndan sorumlu Michael Miller''''''''ın yaptığı son araştırmaya göre kalp hastası olan bir kişiyi güldürdüğünüz zaman bu hastalığın tekrarlama riski yüzde 40 oranında düşüyor.

Araştırmalardan biri de Carnegie Mellon Üniversitesi''''''''nden psikolog Sheldon Cohen''''''''e ait. Cohen, 300 kişi üzerinde yaptığı çalışmada mutlu insanların gribe yakalanma olasılığının yüzde 3 daha az olduğunu bulmuş. Eşinden ayrıldığı, kucağında küçük bir bebekle yalnız kaldığı ve yoğun bakım hemşiresi olarak çalıştığı zorlu bir dönemde Wooten, palyaço okuluna kaydolmuş. Sonra da küçük bir hastaneye başvurarak teröpatik mizah konusunda çalışmak istediğini söylemiş. Diğer hemşireler "Bunu bize de öğret" deyince, çalışmalarını hızlandırmış.

Acıbadem Hemşirelik Hizmetleri Direktörü Saliha Koç da hastalara daha kolay ulaşmak istediklerini belirterek, şöyle devam ediyor: "Geçen yıl beyin cerrahisi ve onkoloji üzerine çalışan Kozyatağı hastanemizi açtık. Amaçlarımızdan biri de hastalarımızın yaşadıkları süre içinde yaşam kalitesini yükseltmek. Bu nedenle teröpatik mizah uygulamasına başlıyoruz. Asya kıtasındaki ilk palyaço hemşire programının uygulamasını da biz yapmış olacağız."