Gönderen Konu: JAVASCRİPT  (Okunma sayısı 2217 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı crazyrdgül

  • Deneyimli Üye
  • *
  • İleti: 264
  • Rep Gücü : 15
  • Cinsiyet: Bayan
  • şu dilime kolay ama yüreğime zor bi durum??????
    • Profili Görüntüle
JAVASCRİPT
« : Şubat 27, 2008, 04:04:09 ÖS »

JAVASCRİPT

Javascript nedir?
JavaScript Web sayfalarý için yeni bir scripttir ve özelliði HTML sayfanýzýn içine yerleþtirilebilmesidir. JavaScript ile ilginç elemanlar kullanarak HTML sayfanýzý geliþtirecek birçok olanaða sahip olacaksýnýz. Örneðin kullanýcýnýn sayfanýzý incelerken yaptýðý hareketlere anýnda karþýlýk verebilirsiniz. Ayrýca bir zamanlar sadece CGI ile mümkün olan bazý olaylar JavaScript ile de yapýlabilir. Yani JavaScript'in yardýmýyla gerçekten de kaliteli Web sayfalarý yaratabilirsiniz. Þu anda Internet üzerinde JavaScript ile ilgili birçok örnek bululunmaktadýr. Gamelan'da (JavaScript kýsmýnda) birçok adres mevcut. Netscape'de ise JavaScript ile ilgili en son ve en ayrýntýlý dökümanlarý bulabilirsiniz ancak bu dökümanlarýn dili biraz aðýrdýr.

Java ve Javascript arasýndaki farklar
Her ne kadar adlarý birbirinin nerdeyse aynýsý olsa da Java ile JavaScript ayný þeyler deðildir. Java bir programlama dilidir, JavaScript ise bir scripttir(Adýndan anlaþýldýðý gibi). Farklarý ise; Java ile gerçek programlar yazarsýnýz ancak program yazmakla uðraþmadan güzel þeyler yaratmak istenildiðinden ve aðýr çalýþtýðýndan dolayý Java çok yaygýnlaþmamýþtýr. JavaScript, ayrý bir programlama dilinden çok HTML'nin bir uzantýsýdýr denebilir. Tabii ki bu 'resmi' bir tanýmlama deðil, ama Java ve JavaScript arasýndaki farký anlatmak için iyi bir tanýmlamadýr.

Javascriptleri çalýþtýrmak
JavaScript'i destekleyen ilk tarayıcı Netscape Navigator 2.0 idi. Tabii ki daha yeni versiyonlar da bu dili destekliyor. Her ne kadar değişik versiyonlarda bazı problemler olsa da JavaScript'i tüm Netscape ailesi destekleyecektir. Bununla beraber yakın gelecekte tüm tarayıcılar JavaScript'i destekleyeceklerdir. Örneğin yakında çıkacak olan Microsoft Internet Explorer 3.0 JavaScript desteğiyle piyasaya sürülecektir. Yani JavaScript gelecekte çok yaygın olacağından bu tekniği şimdiden öğrenmek faydalı olacaktır. Gördükçe anlayacaksınız ki JavaScript yazmak gerçekten de çok kolay. Size gereken sadece birkaç ana teknik ve çevrenizde aynı konuyla uğraşan, bilgi alışverişi yapabileceğiniz kişiler bulmaktan ibaret olacaktır.
Tabii ki JavaScript öğrenebilmeniz için öncelikle HTML hakkında bilgi sahibi olmanız gerekli. HTML hakkında Internet'te birçok kaynak mevcuttur. Yahoo'da 'html' konu başlığını ararsanız pek çok kaynak bulabilirsiniz.(Bu kaynaklar piyasadaki kitaplardan çok daha faydalıdır çünkü sürekli güncellenmektedirler. Internet'in büyüme hızına başka türlü yetişmeniz biraz zor.)

Javascriptlerin sayfaya yerleştirilmesi
Þimdi size bazý ufak scriptler göstermek istiyorum. Böylelikle bu yeni script dilinin HTML dökümanlarýnda nasýl kullanýldýðýný ve bu dille neler yapabileceðinizi görebilirsiniz. Ben, HTML dökümanýna sadece normal bir yazý yazan çok küçük bir scriptle baþlamak istiyorum.

<html>
<head>
&Yacute;lk yazd&yacute;&eth;&yacute;m JavaScript!
</head>
<body>
<br>
Bu normal bir HTML yazısıdır.
<br>
<script language="JavaScript">
document.write("İşte JavaScript!")
</script>
<br>
HTML'ye dönü&thorn;.
</body>
</html>
E&eth;er JavaScript'i destekleyen bir al&yacute;c&yacute; kullan&yacute;yorsan&yacute;z bu scripti çal&yacute;&thorn;&yacute;rken görebilirsiniz. E&eth;er al&yacute;c&yacute;n&yacute;z JavaScript'i desteklemiyorsa bu ç&yacute;kt&yacute; biraz acaip görünebilir.

Bu normal bir HTML döküman&yacute;d&yacute;r.
&Yacute;&thorn;te JavaScript!
HTML'ye dönü&thorn;.

Bu script'in pek de yararl&yacute; oldu&eth;unu söyleyemeyece&eth;im. Ayn&yacute; &thorn;eyi HTML komutlar&yacute; ile çok daha h&yacute;zl&yacute; ve k&yacute;sa yazabilirsiniz. Bu örnekle size as&yacute;l göstermek istedi&eth;im <script> komutu idi. Bu komutu döküman&yacute;n&yacute;z&yacute;n herhangi bir yerinde kullanabilirsiniz