Gönderen Konu: Kuru Eter  (Okunma sayısı 800 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı lazakrep61

  • Yönetici
  • *
  • İleti: 2689
  • Rep Gücü : 608
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyada Ölümden Başkasi Yalan...
    • Profili Görüntüle
    • Benim Mekan
Kuru Eter
« : Haziran 02, 2009, 11:55:03 ÖS »

Bilimsel olarak dietil eter dedigimiz eterin, sudan tamamen arinmis haline verilen isim; kuru eter.

Normal sartlarda eterin icerisinde cok cok az dahi olsa su bulunmaktadir (su ile eter pratik olarak karismiyor olsa da, karismaz sivilarin cok az oranlarda birbiri ile karisabildigini ve bununla ilgili diyagramlari hatirlayiniz). Bu su havadaki nemden kaynaklanmakta esas olarak. Eter icerisinde yapilan bazi tepkimeler ki özellikle su ile aninda tepkimeye giren kuvvetli bazlarin, örnegin, butil lityum, grignard bilesikleri, diisopropil amit veya LiAlH4, NaH gibi hidrürlerin kullanildigi tepkimelerde eter icerisinde cok az dahi su olmasi tepkimenin verimini düsürmektedir. Reagentin bu az miktardaki su ile tepkimeye girmesinden dolayi. bazen tepkimenin verimini düsürmekle kalmamakta, tepkimeyi tamamen de bozmaktadir. Veya asimetrik bir tepkime gerceklestiriliyorsa, elde edilen ürünün enantiomerik ya da diastereomerik fazlaligi azalmaktadir.

Tüm bu saydigim ve sayamadigim nedenlerle, bir cok tepkime de sudan tamamen arindirilmis "kuru eter" kullanilmasi gerekir.

"kuru eter" in hazirlanmasi icin özel bir damitma sistemi gerekmektedir. Öncelikle eterin kurutulmasi icin kurutucu bir reaktifin kullanilmasi gerekir ki bu genel olarak Na metalidir eter icin. Ayrica, damitilan eterin tekrar havadan nem kapmamasi icin damitmanin argon ya da azot atmosferi gibi nem icermeyen inert bir atmosferde gerceklesmesi gerekir. Icine, ince ince ve taze kesilmis sodyum parcaciklari atilmis eter damitilarak, ayri bir hazne icerisinde yine argon ya da azot altinda saklanir. ve kullanilacagi zaman, septumlar araciligiyla, siringalarla yine argon altinda alinir.

Ayrica kücük ama cok önemli bir detay olarak, bu damitmanin geri sogutucusunun su gecen kisminin camdan degil de metalden yapilmis olmasi gerekiyor. Olasi bir cam kirilmasi durumunda, su ile siddetli tepkime veren sodyum nedeniyle kazaya, yangina neden olacagindan dolayi, cam yerine metal kullanilmasi sarttir.