Gönderen Konu: Tüpbebek Tedavisi Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır  (Okunma sayısı 1018 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OLCAY

  • _ByKuS_
  • Admin
  • *
  • İleti: 8917
  • Rep Gücü : 674
  • Cinsiyet: Bay
  • O şimdi ****EVLİ****
    • Profili Görüntüle
    • boyacı
Tüpbebek Tedavisi Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır
« : Haziran 20, 2008, 04:59:39 ÖS »

1. Yumurtalıkların ilaçlarla uyarılması (stimülasyon ve takip)
2. Yumurtaların toplanması
3. Yumurtaların laboratuar ortamından döllenmesi ve oluşan embriyoların geliştirilmesi
4. Oluşan embriyoların anne adayına geri yerleştirilmesi (embriyo transferi)

Mikro-enjeksiyon tedavisi özetlenecek olursa:

1. Kadına bazı ilaçlar kullandırılarak yumurtalıklarında çok sayıda folikülün gelişmesi sağlanmaktadır (Stimülasyon ve takip) .

2. İlaçları kullandığı süre içinde belli aralıklarla kadına ultrason ve kan testleri (E2, LH) yapılmaktadır. Bu şekilde, foliküllerin büyümesi takip edilmektedi(ultrason takibi). Ultrason takipleri sırasında foliküllerin çapları ölçülür. Yumurtalıklarda 18-20 mm üzerinde 3-4 adet folikül geliştiğinde HCG yaptırılır. HCG iğnesinden yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılmaktadır.

3. Yumurta toplama işlemi lokal anestezi veya kısa süreli genel anestezi ile yapılmaktadır. Ultrason kontrolü altında yumurtalıklardaki folüküllere iğne ile girilerek her bir folikül içindeki sıvı boşaltılmaktadır. Her folikülden 1 yumurta elde edilmeye çalışılmaktadır.

4. Laboratuarda folikül sıvısı içindeki yumurtalar tespit edilerek aranır. Yumurta sayısı hastadan hastaya değişmekle beraber, ortalama bir hastadan 10-20 adet yumurta toplanmaktadır.

5. Aynı gün hastanın eşi mastürbasyon ile sperm vermektedir. Sperm yıkama ve hazırlama işlemleri yapılır. Eğer erkekte Azoospermi durumu varsa erkekten PESA/MESA/TESE/TESA yöntemleri ile doğrudan testis veya epidimden sperm elde edilir. Bu işlemler önceden yapıldığı takdirde sperm veya testis dokusu dondurularak saklanabilir. Önceden dondurulmuş sperm veya testis dokusu, yumurta toplama günü çözdürülerek ICSI için hazırlanır.

6. Sperm, hareketsizleştirildikten sonra mikroenjeksiyon iğnesi (7 mikron kalınlığında) içine çekilir. İçinde tek spermatozoa olan iğne ile yumurtanın içine girilir. Sperm yumurtanın sitoplasmasına bırakıldıktan sonra iğne geri çıkartılır. ICSI işlemi tamamlandıktan sonra yumurtalar inkübatöre yerleştirilir.

7. Embriyo transfer gününe kadar 2-6 gün süreyle inkübatörde tutulan embriyolardan en kaliteli olanları anne adayının rahmine geri nakledilir.