Gönderen Konu: Besinleri saklama yöntemleri ve koşulları  (Okunma sayısı 9158 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Besinleri saklama yöntemleri ve koşulları
« : Şubat 16, 2008, 03:36:12 ÖS »

Besinleri saklama yöntemleri ve koşulları

Hepimizin buzdolabında bir önceki öğünden artmış bir tabak yemek olur. Peki bu yemekleri bakteri deposu olmalarını önlemek için nasıl saklamanız gerektiğini biliyor musunuz?

Salmonel, listerya. Bu bakterilerin besinlerde normalden fazla olmaları ağır besin zehirlenmelerine yol açabilir. Oysa sadece basit birkaç hijyen ve saklama kurallarına uyarak bu tehlikeyi ortadan kaldırabilirsiniz.

Meyva ve pişmemiş sebzeleri ayrı bölmelere koyun. Böylece biri bozulmaya başladığında diğerlerinin de bozulmalarını engellemiş olursunuz.

Pişmiş yemekleri kapalı kaplarda saklayın ve sürekli yemeğin tamamını ısıtarak bozulmalarına neden olmak yerine yiyeceğiniz kadarını ayırarak ayrı kapta ısıtın.

Sıcak yemekleri soğumadan buzdolabına koymayın. Çözdüğünüz besini bir kez daha dondurmayın. Pişmiş sossuz etleri ise muhakkak buzlukta saklayın.

Saklama yöntemleri...

Bakterilerin çoğalarak besini bozmalarını ve diğer besinlere de bulaşmalarını önleyebilmek için kalan yemekleri kapalı tutun.

Balık ve et ürünlerini saklayabilmek, tatlarını ve tazeliklerini koruyabilmek için alüminyum folyo kullanın.

Yağlı ve sosis, salam, peynir gibi hafif yaş besinleri yağlı kağıtlara sararak saklayın.

Kurumalarını ve kokularının kaybolmalarını önlemek için artan yemeklerin üzerini strech filmle örtün.

Besinleri daha uzun süre (bir seneye kadar) saklamak için buzdolabı kaplarını kullanın.

Yemek artıklarını değerlendirmek için pratik öneriler:

Buzdolabınızda tek tek kalmış sebzeler varsa, bunları bir arada pişirerek sebze çorbası yapabilirisiniz. Bunun için havuç, soğan, pırasa, ıspanak, kereviz, brokoli vb. sebzeyi tencerede haşlayın. İsteğe göre kemik suyu ekleyebilirsiniz.
Kalan midyeleri bir buz kabına koyup buzlukta dondurun. Yemeklerinize küçük parçalar halinde atıp hoş bir koku verebilirsiniz.

Artmış biftekler, bolonez sos yapmak için harika bir malzemedir. Ya da bu biftekleri, küçük parçalar halinde doğrayıp taskebabı da yapabilirsiniz.
Çürük ya da yumuşamış domateslerin sağlam parçalarını fırında 5 saat süreyle 60øde pişirin veya güneşte kurutun. Sonra bu parçaları zeytinyağı, tuz, karabiber, dövülmüş sarmısak ile karıştırarak kavanoza koyun. İşte size yemeğinize bambaşka bir lezzet katacak bir sos.

Bayatlamış peksimet, kızarmış ekmek ve tuzlu bisküvi parçalarını havanda dövün. Bu malzemeyi köfte ya da etlerde galeta unu olarak kullanabilirsiniz.
Yumurta sarılarını omlet yaparak veya et, balık dilimlerinin üzerine sürerek değerlendirebilirsiniz.

Peynirin kuruyan kısımlarını pişirdiğiniz yemeğin üzerine koyun ve bir süre fırında bekleterek servis yapın. Fırında eriyen peynir yemeğin tadıyla karışarak hoş bir lezzet oluşturacaktır.


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..