Gönderen Konu: Epilepsi  (Okunma sayısı 1946 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Epilepsi
« : Şubat 09, 2008, 02:36:05 ÖS »

SARA

(epilepsi)



Tibbi ismi EPILEPSI'dir.Tekrarlayan nöbetlerle karekterize siklikla geçici bilinç kayiplarina neden olan bir durumdur.Ancak sara hastaliginda bilinç kaybi her zaman olusmaz. Sara neden olusur? 1-Beyin tümörleri:Özellikle 35 yasindan sonra baslayan sara hastaliginda siklikla beyin tümörü tespit edilir.Beynin içinde büyüyen tümör baski yaparak beyinin elektrik düzenini bozar ve sara nöbetleri olusur. 2-Dogustan olusan bozukluklar: Beyinin yapisal bozukluklari vardir ve dogustan gelir.Ailevi,yani kalitsal özelliklerde etkilidir. 3-Beyin ameliyatlarindan sonra sara hastaligi olusabilir.

4-Çocuklugunda havale geçiren insanlarin ileriki dönemde sara hastaligina yakalanma riski yüksektir.

5-Beyine yeterli kan gitmesini engelleyen durumlarda beyin dokusundaki besin maddeleri ve oksijen azalir.Bu da beyin hücrelerinde hasara neden olur ve sara krizi olusur.

6-Tiroid bezinin hastaliklarinda sara meydana gelebilir.

7-Beslenme bozukluklari: B6 vitamini eksikliginde sara krizi olustugu

TESHIS: Sara hastaliginin kesin teshisi "sara nöbetinin direk olarak hekim tarafindan gözlenmesi" ile koyulur.Uzman hekim bayilmanin sara olup olmadigini net olarak anlayabilir. Teshisde EEG denilen ve beyin elektrik dalgalarini ölçen bir tetkikden de yararlanilir.Ancak EEG %50 oraninda kesin teshis aracidir.Yani EEG normal çikan bir insanda kesinlikle sara yoktur denemez.

TEDAVI: Bayilmayi engelleyici çesitli ilaçlar vardir.Bu ilaçlar mutlaka bir nörolog veya beyin cerrahisi uzmani tarafindan seçilmelidir.Hastaligin sekline uygun ilaç baslandiktan sonra bayilma nöbetleri azalacaktir. Unutulmamasi gereken önemli nokta;antiepileptik denen bu ilaçlar kullanildigi takdirde,bayilmanin tamamen geçecegi,bir daha hiç olmayacagi diye bir kural olmamasidir..Amaç;bayilma siddetini azaltmak,nöbetler arasindaki süreyi uzatmaktir.Düzenli tedavi gören vakalarda nöbetler aylarca olusmayabilir.Ilaç kullanilirken bayilma olsa dahi tedavi asla birakilmamalidir.Bazi hastalar tekrar bayilinca tedavinin etkisinin olmadigini düsünerek,ilaçlari birakmaktadirlar.Yine sik rastlanan hatalardan biriside,uzun zaman bayilmayan hastalarin "artik iyilestim" diyerek ilaçlarini birakmalaridir.Her iki durumda da hastalik siddetini arttirarak devam edecektir tespit edilmistir.

Ilaçlarla kontrol altina alinamayan durumlar vardir. Gün içinde onlarca kez nöbet geçiren hastalarda ilaç tedavisi etkili olmazsa cerrahi tedaviye basvurulur. Ancak bu ameliyatlar sara ameliyatlari konusunda özel bir ilgi gösteren merkezlerde, uzmanlari tarafindan yapilirlar. Ülkemizde sara cerrahisi yapan merkezler mevcuttur. Buralarda oldukça basarili sonuçlar alinmaktadir.

****PRATIK BILGILER*** Evimizde, çevremizde zaman zaman bayilan insanlara rastlariz. Bunlarin sara veya sinirsel bayilma olup olmadigini anlamak yararli olabilir. Genelde sinirsel bayilmalar daha siklikla olmaktadir. Acil servislere yildirim hiziyla, trafik içinde çesitli riskler göze alinarak getirilen hastalarin büyük çogunlugu sinirsel bayilmalardir.
AVCI is offline Kurallara Aykırı Mesajı Bildir      Alıntı Yaparak Cevapla