Gönderen Konu: Migren nedir? tedavisi nasildir?  (Okunma sayısı 1931 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Migren nedir? tedavisi nasildir?
« : Şubat 09, 2008, 08:42:04 ÖS »

Basagrisi toplumun büyük kesiminde görülebilen ve insanlarin büyük çogunlugunun hayatlarinin degisik dönemlerinde karsilastigi ve çare aradigi bir problemdir. Basagrili insanlari en çok endiselendiren sey bu agriya sebep olabilecek faktörler ve özellikle beyin tümörü korkusudur. Basagrili insanlar siklikla "beynimde bir tümör mü var?" korkusuna kapilirlar. Ancak basagrisi nadiren ciddi bir hastaligin özellikle beyin tümörünün haberci belirtisi olarak ortaya çikar. Bir belirtiler toplulugu seklinde görülen migrende çogu kez özellikleri olan bir basagrisi vardir. Kisiyi en fazla rahatsiz eden bir özellik oldugu için migren çok siddetli basagrisinin diger bir ismi olarak algilanmaktadir. Migrenli kisileri en fazla rahatsiz eden ve bazi günlük islerini ve görevlerini aksatabilen veya tam engelleyen temel özellik basagrisidir. Bu bakimdan migren en basit sekilde tekrarlayici bir basagrisi olarak tanimlanabilir.


Migren Basagrisinin Özellikleri


Migrenli kisilerin büyük çogunlugunda basagrisi en azindan atagin (krizin) baslangicinda basin bir tarafindan baslar. Daha sonralari bir kisim hastada her iki tarafi tutar. Bu özelligi sebebi ile yarim basagrisi olarak da bilinir.
Zonklayicidir, giderek siddetlenir ve genisler, kafa yarisini veya tamamini etkiler. Agrinin siddeti ve süresi degiskendir. Çok siddetli olabilecegi gibi orta veya hafif siddette olabilir.
Migren ataklari bazi hastalarda haftada birkaç kez olurken diger bir kisim hastada çok seyrek olabilir. Ancak genel bir ortalama ayda 2-3 atak seklindedir.
Beraberinde bulanti veya bulanti ile birlikte kusma, isik ve gürültüden, sesten rahatsiz olma vardir. Normal isik ve sesler çok rahatsiz edici olabilir. Bu yüzden bir kisim hastalar karanlik ve sessiz bir odada yatmayi tercih ederler.
Migren nedir? Migren sirasinda neler olmaktadir? Sebebi nedir?
Hemen söylemek gerekir ki migren tehlikeli bir hastalik degildir. Kisiyi sakat birakabilen veya ölüme yol açan bir hastalik hiç degildir.
Migren basagrisinin bir diger ismide vasküler yani damarsal basagrisidir. Günümüzde migreni baslatan faktörün kesin olarak ne oldugu bilinmemektedir. Sebep belli degildir. Beyindeki bazi kimyasal maddelerin bu iste önemli rol aldigi kabul edilmektedir. Bir kisim kimyasal maddelerin azalmasi veya etkilerinin gücünde azalma baska kimyasal maddelerde etki artimina sebep olabilir. Bu kimyasal maddelerden özellikle serotonin isimli madde önemli olup damarlar üzerindeki etkide önemli görevi vardir.

Migrenin baslamasina sebep olabilen baslica faktörler; stres, hormonal degisiklikler, diyet faktörleri, uyku düzeni, iklimsel degisiklikler ve kisisel bazi aliskanliklardir.


Stres ve Duygular: Emosyonel olaylar migrenin baslamasinda önemli role sahiptirler.
Hormonal Degisiklikler: Migrenli kadinlarin yaklasik %70'inde ataklar adet döneminde siklasir ve siddetleri artar. Bazi kadinlarda ise migren krizleri sadece adet dönemlerinde olur. Bir kisim kadin hasta özellikle menstrüasyon sirasinda olan agrilarinin daha siddetli oldugunu ifade ederler.
Diyet Faktörleri ve Bazi Ilaçlar: Yiyecek ve içeceklerde bulunan bazi maddeler damarlar üzerine direkt etki ederek onlari genisletir ve böylece migreni baslatabilirken bir kisim maddeler de daha ziyade dolayli yoldan etki ederek bazi refleks yollar ile agriyi baslatabilirler. Mesela alkol direkt etki ederken kafein ve nikotin gibi maddeler dolayli yoldan etki etmektedir.
Uyku: Fazla uyku ve uykusuzluk migren krizini baslatabilir.
Iklim Degisiklikleri: Bazi migren hastalari iklim ve hava degisikliklerinden etkilenebilirler.
Kisisel Aliskanliklar, Kokular vs: Sigara migreni provoke edebilir. Bazi agir kokular migreni provoke edebilir, bu durumlardan kaçinilmalidir.


Migrenin Seyri
Migren genellikle 16-35 yas arasi baslar. 50 yas civarinda sikligi azalir. Kadinlarda erkeklere göre daha sik görülmektedir. Migren tanisi mutlaka ilgili uzman hekim tarafindan konur. Basagrisina sebep olabilecek birçok neden olabilecegi ve bunlarin bir kisminin tehlikeli olabilecegi unutulmamalidir. Teshis için mutlaka konunun uzmanina basvurulmalidir. Unutulmamalidir ki migren tedavisi olan bir hastaliktir.
AVCI is offline Kurallara Aykırı Mesajı Bildir      Alıntı Yaparak Cevapla