Gönderen Konu: Muğla Üniversitesi  (Okunma sayısı 4661 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Muğla Üniversitesi
« : Mart 14, 2008, 05:53:57 ÖS »

Tarihçe

Muğla Üniversitesi, 03 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Üniversitenin kuruluşunda Fen-Edebiyat, Su Ürünleri Teknik Eğitim ve İktisadî ve İdarî Bilimler Fakülteleri, Fen ve Sosyal Bilimler Enstitüleri, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu yer almıştır. Muğla'daki ilk yüksek öğrenim birimleri ise 1975 yılında Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisine bağlı olarak kurulmuş, 1982 yılında ise Dokuz Eylül Üniversitesine bağlanmış olan Muğla İşletmecilik Yüksekokulu ile 1989 yılında Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olan Muğla Meslek Yüksekokuludur. Üniversitemizin kurulmasıyla Muğla İşletmecilik Yüksekokulu İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesine, Muğla Meslek Yüksekokulu da Üniversitemize bağlanmıştır. Üniversitemizde faal dört fakülte, iki enstitü, dört yüksekokul, yedi meslek yüksekokulu, on araştırma ve uygulama merkezi bulunmakta; 49 bölüm, 29 ana bilim dalı ve 67 programda 14 binin üzerinde öğrenciye 700e yakın öğretim elemanı ve 600e yaklaşan idarî personel ile eğitim-öğretim hizmeti verilmektedir.

Yurt ve Barınma

Muğla Üniversitesi Kampusunda 773 kişi kapasiteli Milli Piyango Kız Öğrenci Yurdu, 64 kişi kapasiteli Şehbal Baydur Atatürk Kız Öğrenci Yurdu ve 500 kişi kapasiteli Mefharet Koçman Kız Öğrenci Yurdu bulunmaktadır. Ayrıca YURT-KUR'a ait 512 kişi kapasiteli erkek öğrenci yurdu hizmet sunmaktadır. 2003-2004 eğitim-öğretim yılında yapımı devam eden blokların hizmete girmesiyle erkek öğrenci yurdu kapasitesi 1296 ulaşacaktır. Bütün yurt binalarında kantin ve kafeterya hizmetleri sunulmakta kahvaltı,öğle ve akşam yemekleri verilmektedir. Yurtlarda kuaför, lostra, terzihane gibi sosyal mekanlar, oyun salonu, kütüphane, öğrencilerin eğilimlerine uygun etkinliklerde kullanabilecekleri hobi odaları, masa tenisi, bilardo, satranç ve çeşitli spor faaliyetlerinin yapılabileceği salonlar ve çalışma salonları mevcuttur. Fethiye'de 216 kapasiteli (120 kız - 96 erkek) Fethiye Sıtkı Mefharet Koçman Öğrenci Yurdu, Ortaca'da 324 kapasiteli (216 kız - 108 erkek) Ortaca Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.

Kütüphane

Üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuş olan Kütüphane, Kötekli Kampusu Fen-Edebiyat Fakültesi F Blok 'da hizmetlerini sürdürmektedir. Kütüphanede Üniversitenin eğitim verdiği alanlarda ve diğer konularda, yaklaşık 42.000 kitap bulunmaktadır. Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma: 08:30 - 12:00 13:00 - 17:30

Teknoloji

Kurulduğu günden beri bilişim teknolojilerine yatırımlarını artırarak sürdüren Muğla Üniversitesinde öğrencilerin ve öğretim elemanlarının mevcut teknolojilere mümkün olan en iyi imkanlarla ulaşması hedeflenmiştir. Muğla Üniversitesinde toplam 1309 adet bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarların 555 adeti, 20 adet bilgisayar laboratuvarında öğrencilerin eğitim amaçlı kullanımına sunulmuştur. Laboratuvarlardaki her bilgisayar Ulakbim Akademik Ağı üzerinden internete bağlıdır. Üniversitede "Dijital Üniversite" veya diğer adıyla "Sanal Üniversite" ile öğrencilere ve öğretim elemanlarına 7 gün 24 saat hizmet verilmektedir. Bu proje dahilinde öğrenciler "Kayıt Yenileme", "Ders Seçme", "Ders Başarılarını" izleme gibi bir dizi hizmeti Internet üzerinden alabilecektir. Danışmanlık görevi olan öğretim elemanları öğrencileri ile alakalı tüm işlemlerini elektronik ortam üzerinden yapabilmektedir.

Beslenme

Öğrencilerin, günlük yaşamda gereksinim duydukları ürün ve malzemeleri (sıcak-soğuk yiyecek ve içecekler, kırtasiye, market ürünleri vb.) piyasa fiyatlarının altında bütün kantin ve kafeteryalarımızdan temin edebilmektedirler. Ayrıca tüm kantin ve kafeteryalarda öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirebilmeleri amacıyla TV, masa tenisi, satranç ve bilardo masaları mevcut olup, bu hizmetten öğrencilerin büyük bir kesimi faydalanmaktadır. Tüm fakülte ve yüksekokullarda kafeterya mevcuttur. 2000 yılında SKS Daire Başkanlığınca; Mavi Çatı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi-Fen-Edebiyat Fakültesi Kafeteryası, Lokal, Rektörlük çay ocağı ve Dairemiz Ek Hizmet Binası çay ocağında öğrenci ve mensuplarına hizmet verilmiştir. Ayrıca, 29 Eylül 2000 tarihinden itibaren de Sıtkı Koçman Öğrenci Sarayı'nda hizmet verilmeye başlanmıştır. Üniversitenin kantin ve kafeteryalarında öğrencilere 1995 yılından beri part-time çalışma imkanı sağlanmış olup, bu uygulamaya devam edilmektedir.

Sağlık

Üniversitemiz akademik ve idari personeliyle bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri; kendilerinin veya ailesinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan (Emekli Sandığı, S.S.K., Bağ-Kur) tedavi yardımı almadığını belgeleyen öğrencilerimizin tedavileri ve muayeneleri Mefharet Koçman Sağlık Merkezinde yapılmaktadır. Ayrıca Muğla Üniversitesi Öğrenci Sağlık İşleri ve Sağlık Raporları Yönetmeliği'nin kapsam dışı bıraktığı öğrencilerimiz arzu ettikleri taktirde Merkezimizde tedavi ve muayenelerini (diş tedavisi hariç) yaptırabilmektedirler. Ancak muayene ve tedavilerine ilişkin giderler (tahlil, tetkik, ilaç bedelleri vb.) karşılanmamaktadır. Mefharet Koçman Sağlık Merkezinde laboratuvar, acil, genel ve diş poliklinik hizmetlerinin yanı sıra Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri verilmektedir. İleri tetkik ve tedavi gerektiren vakalarda personelimiz ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertleriyle öğrencilerimiz, Muğla Devlet Hastanesi ile çevre illerdeki Üniversitelerin Tıp Fakülteleri Araştırma ve Uygulama Hastanelerine sevk edilmektedirler.

Kampus Hayatı

Öğrencilerin boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlamak amacıyla çeşitli kültürel ve sosyal etkinlikler kampusta yer alan Ali Koçman Kültür ve Sanat Sitesi ile Merkez Kampustaki Şahidi ve Erman Şahin Salonlarında sürdürülmektedir. Geleneksel olarak her yıl "Rektörlük Kupası Spor Turnuvaları", "Atatürk'e Saygı Gençlik Yol Koşusu", "Kültür, Sanat ve Spor Şenliği" ve Nevruz Kutlamaları yapılmaktadır. Sıtkı Koçman Günlerinde şiir, hikaye yarışmaları, tiyatro gösterisi, sergiler, slayt gösterileri, film gösterimleri, konserler ve Sıtkı Koçman Kupası Spor Turnuvaları adı altında çeşitli dallarda spor karşılaşmaları düzenlenmektedir. Badminton, Basketbol, Futbol, Güreş, Tekvando, Tenis, Masa Tenisi, Voleybol, Hentbol, Plaj Hentbolü, Kros, Tenis, Dağcılık, Satranç, Bilardo dallarında Üniversite içi sportif faaliyetler sürdürülmekte, Üniversiteler arasında düzenlenen karşılaşmalara iştirak edilmektedir. Kampus içerisinde ve ilçelerdeki okul binalarında bulunan ankesörlü telefonlarla yurt içi ve yurt dışı görüşmeler yapılabilmektedir. Kampus içerisinde AKBANK'a ait 2 adet ATM bulunmaktadır.

Ulaşım

Kampüs şehir merkezine 4 km. mesafede bulunmaktadır. Şehir merkezinden yerleşke ulaşımı belediye otobüsleri ve minibüslerle yapılmaktadır. Öğrenci yurtları yerleşkede bulunduğundan yurtlarda barınan öğrenciler ile Kötekli köyündeki pansiyon ve kiralık evlerde barınma ihtiyacını karşılayan öğrencilerin yerleşke ulaşımında problem bulunmamaktadır. Ayrıca yerleşke içerisinde ücretsiz servis hizmeti verilmektedir.

Burslar

Başarılı ve maddi imkanları kısıtlı öğrencilere, Sıtkı Koçman Muğla Üniversitesini Geliştirme Vakfı ile Muğla Üniversitesi Geliştirme Derneği tarafından burs verilmektedir. Ayrıca üniversitenin burs ve yardımlaşma fonundan ücretsiz öğle yemeği verilmektedir.

Kulüpler

Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Banka-Borsa ve Sigorta Topluluğu
Matematik Topluluğu
Dağcılık ve Doğa Sporları Topluluğu
Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu
Kamu Yönetimi Topluluğu
Satranç Topluluğu
Kariyer Topluluğu
Su Sporları Topluluğu
Fizik Topluluğu
Sosyoloji Topluluğu
Felsefe Topluluğu
Türkoloji Topluluğu
Kimya Topluluğu
Çevre Topluluğu
Turizm ve Otelcilik Topluluğu
Astronomi Topluluğu
Bilgisayarın Genç Ruhları Topluluğu
Bilişim Teknolojileri Topluluğu
Briç Topluluğu
Çağdaş Yaşamı Destekleme Topluluğu
Dans Topluluğu
Eğitim, Bilim, Sanat Topluluğu
Türk Kültürünü İnceleme Topluluğu
Turizm Topluluğu

Fakülteler ve Bölümler

Eğitim Fakültesi
Fen Bilgisi Öğretmenliği (SAY)
Fen Bilgisi Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (SAY)
Ingilizce Öğretmenliği (DİL)
Okul Öncesi Öğretmenliği (EA)
Okul Öncesi Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (EA)
Sinif Öğretmenliği (EA)
Sinif Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (EA)
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği (SÖZ)
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (SÖZ)
Türkçe Öğretmenliği (SÖZ)
Türkçe Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (SÖZ)


FenEdebiyat Fakültesi
Biyoloji (SAY)
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari (SÖZ)
Felsefe (EA)
Fizik (SAY)
Istatistik (SAY)
Kimya (SAY)
Matematik (SAY)
Sosyoloji (EA)
Tarih (SÖZ)
Türk Dili ve Edebiyati (SÖZ)
Türk Dili ve Edebiyati (Ikinci Öğretim) (SÖZ)


Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi
Iktisat (EA)
Iktisat (Ikinci Öğretim) (EA)
Işletme (EA)
Işletme (Ikinci Öğretim) (EA)
Kamu Yönetimi (EA)
Kamu Yönetimi (Ikinci Öğretim) (EA)


Teknik Eğitim Fakültesi
Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği (SAY)
Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği (SAY)


Muğla Sağlik Yüksekokulu
Hemşirelik (SAY)
Sağlik Memurluğu (SAY)


Fethiye Sağlik Yüksekokulu
Hemşirelik (SAY)
Sağlik Memurluğu (SAY)


Turizm Işletmeciliği ve Otelcilik YO
Konaklama Işletmeciliği (EA)
Konaklama Işletmeciliği (Ikinci Öğretim) (EA)
Seyahat Işletmeciliği (EA)
Seyahat Işletmeciliği (Ikinci Öğretim) (EA)